Upcoming Events
Maun Ekadashi
This day is so auspicious that any adoration, worship and penance performed in silence is multiplied by 150 times so even one fast achieves the fruits of 150 fasts. It is believed that a worshipper, by performing all the rites and rituals of Maun Ekadashi for a period of 11 years and 11 months, can achieve salvation in an upcoming life.
કાર્તિકી પૂર્ણિમા – KARTAKI PONAM
Kartik Poornima is very auspicious and religious day for the Jains.This is the day of ‘Nirvana’ of Dravid and Varikhil along with 10 crore monk.Jains celebrate it by visiting ‘Palitana’ one of the most famous Jain pilgrimage
places.
Chaumasi Chaudas
Kartak Sud 14 – On this occasion, Jains observe the day with devotion and discipline by refraining from consuming root and green vegetables, engaging in penance such as fasting or partial fasting, performing Dev Vandan and meditation, and participating in Chaumasi Pratikraman.
મહાવીર ફોઉન્ડેશન અગત્યની તારીખ અને વાર
વીર સંવત ૨૫૫૨ – વિક્રમ સંવત ૨૦૮૨ – ઇ સ ૨૦૨૫ / ૨૦૨૬
| મહિનો | પ્રસંગનું નામ | વાર | તારીખ | તિથિ |
| ઑક્ટોબર-૨૦૨૫ | શ્રી ગૌતમ સ્વામી કેવલજ્ઞાન નૂતન વર્ષ | બુધવાર | ૨૨/૧૦/૨૦૨૫ | કારતક સુદ ૧ |
| ઑક્ટોબર-૨૦૨૫ | જ્ઞાન પાંચમી | રવિવાર | ૨૬/૧૦/૨૦૨૫ | કારતક સુદ ૫ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૫ | ચૌમાસી ચૌદસ | મંગળવાર | ૦૪/૧૧/૨૦૨૫ | કારતક સુદ ૧૪ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૫ | દેવ દિવાળી (કારતક પૂનમ) શેત્રુંજય તીર્થ યાત્રા પ્રારંભ | બુધવાર | ૦૫/૧૧/૨૦૨૫ | કારતક સુદ ૧૫ |
| ડિસેમ્બર-૨૦૨૫ | મૌન એકાદશી | સોમવાર | ૦૧/૧૨/૨૦૨૫ | માગશર સુદ ૧૧ |
| ડિસેમ્બર-૨૦૨૫ | શ્રી પાર્શ્વપ્રભુ જન્મ/દીક્ષા – અઠ્ઠમ તપ | શનિવાર | ૧૩/૧૨/૨૦૨૫ | માગશર વદ ૯ |
| ડિસેમ્બર-૨૦૨૫ | શ્રી પાર્શ્વપ્રભુ જન્મ કલ્યાણક | રવિવાર | ૧૪/૧૨/૨૦૨૫ | માગશર વદ ૧૦ |
| ડિસેમ્બર-૨૦૨૫ | શ્રી પાર્શ્વપ્રભુ દીક્ષા કલ્યાણક | સોમવાર | ૧૫/૧૨/૨૦૨૫ | માગશર વદ ૧૧ |
| જાન્યુઆરી-૨૦૨૬ | મેરુ તેરસ (શ્રી ઋષભદેવ નિર્વાણ કલ્યાણક) | શુક્રવાર | ૧૬/૦૧/૨૦૨૬ | પોષ વદ ૧૩ |
| જાન્યુઆરી-૨૦૨૬ | વસંત પંચમી (શંખેશ્વર મહાતીર્થ સાલગીરી) | શુક્રવાર | ૨૩/૦૧/૨૦૨૬ | મહા સુદ ૫ |
| માર્ચ-૨૦૨૬ | ગિરિરાજની છ ગાઉ યાત્રા | રવિવાર | ૦૧/૦૩/૨૦૨૬ | ફાગણ સુદ ૧૩ |
| માર્ચ-૨૦૨૬ | ફાગણ સુદ ચૌમાસી ચૌદસ | સોમવાર | ૦૨/૦૩/૨૦૨૬ | ફાગણ સુદ ૧૪ |
| માર્ચ-૨૦૨૬ | વર્ષીતપ પ્રારંભ | બુધવાર | ૧૧/૦૩/૨૦૨૬ | ફાગણ વદ ૮ |
| માર્ચ-૨૦૨૬ | આદિનાથ ભગવાન જન્મ કલ્યાણક | બુધવાર | ૧૧/૦૩/૨૦૨૬ | ફાગણ વદ ૮ |
| માર્ચ-૨૦૨૬ | નપદજી શાશ્વતી આયંબિલ ઓળી (ચૈત્ર ઓળી પ્રારંભ) | બુધવાર | ૨૫/૦૩/૨૦૨૬ | ચૈત્ર સુદ ૭ |
| માર્ચ-૨૦૨૬ | શ્રી મહાવીર સ્વામી જન્મ કલ્યાણક (૨૬૬૪મો) | મંગળવાર | ૩૧/૦૩/૨૦૨૬ | ચૈત્ર સુદ ૧૩ |
| એપ્રિલ-૨૦૨૬ | મહાવીર ફાઉન્ડેશન પ્રતિષ્ઠા દિવસ | મંગળવાર | ૦૧/૦૪/૨૦૨૬ | ચૈત્ર સુદ ૪ |
| એપ્રિલ-૨૦૨૬ | આયંબિલ ઓળી સમાપ્ત / સિદ્ધાચલ યાત્રા | ગુરુવાર | ૦૨/૦૪/૨૦૨૬ | ચૈત્ર સુદ પૂનમ |
| એપ્રિલ-૨૦૨૬ | શ્રી સીમંધર સ્વામી જન્મ કલ્યાણક તેમજ ૨૦ વિહરમાન તીર્થંકર જન્મ કલ્યાણક | રવિવાર | ૧૨/૦૪/૨૦૨૬ | ચૈત્ર વદ ૧૦ |
| એપ્રિલ-૨૦૨૬ | વર્ષીતપ પારણાં | સોમવાર | ૨૦/૦૪/૨૦૨૬ | વૈશાખ સુદ ૩ |
| એપ્રિલ-૨૦૨૬ | શ્રી મહાવીર સ્વામી કેવળજ્ઞાન કલ્યાણક | રવિવાર | ૨૬/૦૪/૨૦૨૬ | વૈશાખ સુદ ૧૦ |
| એપ્રિલ-૨૦૨૬ | જિન શાસન સ્થાપના | સોમવાર | ૨૭/૦૪/૨૦૨૬ | વૈશાખ સુદ ૧૧ |
| મે-૨૦૨૬ | ગિરિરાજ આદિનાથ દાદા જિનાલય વર્ષગાંઠ (૪૯૪મી) | શુક્રવાર | ૦૮/૦૫/૨૦૨૬ | વૈશાખ વદ ૬ |
| મે-૨૦૨૬ | મુનિસુવ્રત ભગવાન જન્મ કલ્યાણક | રવિવાર | ૧૦/૦૫/૨૦૨૬ | વૈશાખ વદ ૮ |
| મે-૨૦૨૬ | શાંતિનાથ ભગવાન જન્મ કલ્યાણક | ગુરુવાર | ૧૪/૦૫/૨૦૨૬ | વૈશાખ વદ ૧૩ |
| મે-૨૦૨૬ | કરુણા દિવસ (આયંબિલ દિવસ) | ગુરુવાર | ૨૮/૦૫/૨૦૨૬ | અધિક જેઠ સુદ ૧૨ |
| જૂન-૨૦૨૬ | આદ્રા નક્ષત્ર | સોમવાર | ૨૨/૦૬/૨૦૨૬ | નિજ જેઠ સુદ ૮ |
| જુલાઈ-૨૦૨૬ | ચાતુર્માસ પ્રારંભ | મંગળવાર | ૨૮/૦૭/૨૦૨૬ | અષાઢ સુદ ચૌદસ |
| ઑગસ્ટ-૨૦૨૬ | શ્રી નેમિનાથ જન્મ કલ્યાણક | સોમવાર | ૧૭/૦૮/૨૦૨૬ | શ્રાવણ સુદ ૫ |
| સપ્ટેમ્બર-૨૦૨૬ | પર્યુષણ પર્વ પ્રારંભ | મંગળવાર | ૦૮/૦૯/૨૦૨૬ | શ્રાવણ વદ ૧૨ |
| સપ્ટેમ્બર-૨૦૨૬ | શ્રી મહાવીર સ્વામી જન્મ વાચન | શનિવાર | ૧૨/૦૯/૨૦૨૬ | ભાદરવા સુદ ૧ |
| સપ્ટેમ્બર-૨૦૨૬ | પર્યુષણ પર્વ સમાપ્તિ (સંવત્સરી) | મંગળવાર | ૧૫/૦૯/૨૦૨૬ | ભાદરવા સુદ ૪ |
| ઑક્ટોબર-૨૦૨૬ | શ્રી મણિભદ્ર વીર હવન | ગુરુવાર | ૧૫/૧૦/૨૦૨૬ | આસો સુદ ૫ |
| ઑક્ટોબર-૨૦૨૬ | આસો નવપદ ઓળી પ્રારંભ | રવિવાર | ૧૮/૧૦/૨૦૨૬ | આસો સુદ ૭ |
| ઑક્ટોબર-૨૦૨૬ | આસો સુદ પૂનમ (શરદ પૂનમ) | સોમવાર | ૨૬/૧૦/૨૦૨૬ | આસો સુદ પૂનમ |
| ઑક્ટોબર-૨૦૨૬ | આયંબિલ ઓળી સમાપ્ત | સોમવાર | ૨૬/૧૦/૨૦૨૬ | પૂનમ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | ધન તેરસ | શુક્રવાર | ૦૬/૧૧/૨૦૨૬ | આસો વદ ૧૩ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | કાળી ચૌદસ | શનિવાર | ૦૭/૧૧/૨૦૨૬ | આસો વદ ૧૪ (અમાસ) |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | દિવાળી | રવિવાર | ૦૮/૧૧/૨૦૨૬ | આસો વદ અમાસ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | ચોપડા પૂજન | રવિવાર | ૦૮/૧૧/૨૦૨૬ | આસો વદ અમાસ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | શ્રી મહાવીર સ્વામી નિર્વાણ કલ્યાણક | સોમવાર | ૦૯/૧૧/૨૦૨૬ | અમાસ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | શ્રી ગૌતમ સ્વામી કેવલજ્ઞાન નૂતન વર્ષ | મંગળવાર | ૧૦/૧૧/૨૦૨૬ | કારતક સુદ ૧ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | જ્ઞાન પાંચમી | શનિવાર | ૧૪/૧૧/૨૦૨૬ | કારતક સુદ ૫ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | ચૌમાસી ચૌદસ | સોમવાર | ૨૩/૧૧/૨૦૨૬ | કારતક સુદ ૧૪ |
| નવેમ્બર-૨૦૨૬ | દેવ દિવાળી (કારતક પૂનમ) | મંગળવાર | ૨૪/૧૧/૨૦૨૬ | કારતક સુદ ૧૫ |
| ડિસેમ્બર-૨૦૨૬ | મૌન એકાદશી | રવિવાર | ૨૦/૧૨/૨૦૨૬ | માગશર સુદ ૧૧ |
Mahavir Foundation Important Dates and Days
Veer Samvat 2552 – Vikram Samvat 2082 – A.D. 2025 / 2026
| Month-Year | Event Name | Day | Date | Tithi |
|---|---|---|---|---|
| October-2025 | Shri Gautam Swami Kevaljnan New Year | Wednesday | 22/10/2025 | Kartak Sud 1 |
| October-2025 | Gyan Panchami | Sunday | 26/10/2025 | Kartak Sud 5 |
| November-2025 | Chaumasi Chaudas | Tuesday | 04/11/2025 | Kartak Sud 14 |
| November-2025 | Dev Diwali (Kartak Poonam) – Shatrunjay Tirth Yatra Begins | Wednesday | 05/11/2025 | Kartak Sud 15 |
| December-2025 | Maun Ekadashi | Monday | 01/12/2025 | Magshar Sud 11 |
| December-2025 | Shri Parshvanath Birth/Diksha – Attham Tap | Saturday | 13/12/2025 | Magshar Vad 9 |
| December-2025 | Shri Parshvanath Birth Kalyanak | Sunday | 14/12/2025 | Magshar Vad 10 |
| December-2025 | Shri Parshvanath Diksha Kalyanak | Monday | 15/12/2025 | Magshar Vad 11 |
| January-2026 | Meru Teras (Shri Rushabhdev Nirvan Kalyanak) | Friday | 16/01/2026 | Posh Vad 13 |
| January-2026 | Vasant Panchami (Shankheshwar Mahatirth Anniversary) | Friday | 23/01/2026 | Maha Sud 5 |
| March-2026 | Giriraj Six Gaau Yatra | Sunday | 01/03/2026 | Fagan Sud 13 |
| March-2026 | Fagan Sud Chaumasi Chaudas | Monday | 02/03/2026 | Fagan Sud 14 |
| March-2026 | Varshitap Begins | Wednesday | 11/03/2026 | Fagan Vad 8 |
| March-2026 | Adinath Bhagwan Birth Kalyanak | Wednesday | 11/03/2026 | Fagan Vad 8 |
| March-2026 | Napadji Shashwati Ayambil Oli (Chaitra Oli Begins) | Wednesday | 25/03/2026 | Chaitra Sud 7 |
| March-2026 | Shri Mahavir Swami Birth Kalyanak (2664th) | Tuesday | 31/03/2026 | Chaitra Sud 13 |
| April-2026 | Mahavir Foundation Establishment Day | Tuesday | 01/04/2026 | Chaitra Sud 14 |
| April-2026 | Ayambil Oli Ends / Siddhachal Yatra | Thursday | 02/04/2026 | Chaitra Sud Poonam |
| April-2026 | Shri Simandhar Swami Birth Kalyanak & 20 Living Tirthankar Birth Kalyanak | Sunday | 12/04/2026 | Chaitra Vad 10 |
| April-2026 | Varshitap Parna | Monday | 20/04/2026 | Vaishakh Sud 3 |
| April-2026 | Shri Mahavir Swami Kevaljnan Kalyanak | Sunday | 26/04/2026 | Vaishakh Sud 10 |
| April-2026 | Jin Shasan Sthapna (Establishment of Jain Order) | Monday | 27/04/2026 | Vaishakh Sud 11 |
| May-2026 | Giriraj Adinath Dada Jinalay Anniversary (494th) | Friday | 08/05/2026 | Vaishakh Vad 6 |
| May-2026 | Munisuvrat Bhagwan Birth Kalyanak | Sunday | 10/05/2026 | Vaishakh Vad 8 |
| May-2026 | Shantinath Bhagwan Birth Kalyanak | Thursday | 14/05/2026 | Vaishakh Vad 13 |
| May-2026 | Karuna Day (Ayambil Day) | Thursday | 28/05/2026 | Adhik Jeth Sud 12 |
| June-2026 | Adra Nakshatra | Monday | 22/06/2026 | Nij Jeth Sud 8 |
| July-2026 | Chaturmas Begins | Tuesday | 28/07/2026 | Ashadh Sud Chaudas |
| August-2026 | Shri Neminath Birth Kalyanak | Monday | 17/08/2026 | Shravan Sud 5 |
| September-2026 | Paryushan Parva Begins | Tuesday | 08/09/2026 | Shravan Vad 12 |
| September-2026 | Shri Mahavir Swami Janma Vachan | Saturday | 12/09/2026 | Bhadarva Sud 1 |
| September-2026 | Paryushan Parva Ends (Samvatsari) | Tuesday | 15/09/2026 | Bhadarva Sud 4 |
| October-2026 | Shri Manibhadra Veer Havan | Thursday | 15/10/2026 | Aso Sud 5 |
| October-2026 | Aso Navpad Oli Begins | Sunday | 18/10/2026 | Aso Sud 7 |
| October-2026 | Aso Sud Poonam (Sharad Poonam) | Monday | 26/10/2026 | Aso Sud Poonam |
| October-2026 | Ayambil Oli Ends | Monday | 26/10/2026 | Poonam |
| November-2026 | Dhan Teras | Friday | 06/11/2026 | Aso Vad 13 |
| November-2026 | Kali Chaudas | Saturday | 07/11/2026 | Aso Vad 14 (Amas) |
| November-2026 | Diwali | Sunday | 08/11/2026 | Aso Vad Amas |
| November-2026 | Chopda Pujan | Sunday | 08/11/2026 | Aso Vad Amas |
| November-2026 | Shri Mahavir Swami Nirvan Kalyanak | Monday | 09/11/2026 | Amas |
| November-2026 | Shri Gautam Swami Kevaljnan New Year | Tuesday | 10/11/2026 | Kartak Sud 1 |
| November-2026 | Gyan Panchami | Saturday | 14/11/2026 | Kartak Sud 5 |
| November-2026 | Chaumasi Chaudas | Monday | 23/11/2026 | Kartak Sud 14 |
| November-2026 | Dev Diwali (Kartak Poonam) | Tuesday | 24/11/2026 | Kartak Sud 15 |
| December-2026 | Maun Ekadashi | Sunday | 20/12/2026 | Magshar Sud 11 |

